Het ontwikkelen van een sterke en goed gevormde bovenrug is cruciaal voor zowel esthetiek als functionaliteit. Een goed ontwikkelde bovenrug kan bijdragen aan een betere houding, verbeterde krachtprestaties en een lager risico op blessures. In deze blog bespreken we de beste oefeningen om spieren in je bovenrug te kweken, ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

 

1.Pull-ups en chin-ups
Pull-ups en chin-ups zijn klassieke oefeningen die de lats, rhomboids, trapezius en zelfs de biceps aanspreken. Deze oefeningen vereisen weinig apparatuur en kunnen op verschillende manieren worden uitgevoerd om verschillende delen van de bovenrug te targeten.

Wetenschappelijk bewijs: Een studie gepubliceerd in het Journal of Strength and Conditioning Research toonde aan dat pull-ups en chin-ups effectieve oefeningen zijn voor het activeren van de spieren in de bovenrug, vooral de latissimus dorsi en trapezius [1].

 

2. Barbell rows
Barbell rows zijn een andere fundamentele oefening die een groot aantal spieren in de bovenrug activeert. Deze oefening kan zowel staand als gebogen worden uitgevoerd en biedt de mogelijkheid om zware gewichten te gebruiken, wat essentieel is voor spiergroei.

 

Wetenschappelijk bewijs: Onderzoek heeft aangetoond dat barbell rows een hoge mate van spieractivatie in de lats, rhomboids en trapezius veroorzaken, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor het ontwikkelen van de bovenrug [2].

 

3. Deadlifts
Hoewel deadlifts vaak worden geassocieerd met het trainen van de onderrug en benen, spelen ze ook een cruciale rol bij het versterken van de bovenrug. Deadlifts werken de traps, rhomboids en lats intensief.

 

Wetenschappelijk bewijs: Een studie gepubliceerd in het Journal of Applied Biomechanics benadrukte dat deadlifts een significant effect hebben op de ontwikkeling van zowel de boven- als de onderrugspieren [3].

4. Face pulls
Face pulls zijn ideaal voor het isoleren van de achterste deltoids en de bovenste trapezius, twee spieren die vaak onderontwikkeld zijn bij veel mensen. Deze oefening kan helpen bij het verbeteren van de houding en het voorkomen van schouderblessures.

 

Wetenschappelijk bewijs: Onderzoek heeft aangetoond dat face pulls een effectieve oefening zijn voor het targeten van de achterste deltoids en trapezius, met een lage belasting van het schoudergewricht [4].

 

5. T-bar rows
T-bar rows zijn een variant van de traditionele barbell row en bieden een unieke hoek die kan helpen bij het targeten van de middelste en onderste delen van de trapezius, evenals de lats en rhomboids.

 

Wetenschappelijk bewijs: Een studie in het Journal of Sports Science & Medicine concludeerde dat T-bar rows een effectieve oefening zijn voor het activeren van de middenrugspieren, met name de rhomboids en lats [5].

 

6. Lat pulldowns
Lat pulldowns zijn een geweldige oefening voor beginners en gevorderden, omdat ze de lats specifiek targeten en kunnen worden uitgevoerd met verschillende handposities om verschillende delen van de rug te activeren.

 

Wetenschappelijk bewijs: Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Strength and Conditioning Research toonde aan dat lat pulldowns een uitstekende oefening zijn voor het activeren van de latissimus dorsi, met minimale belasting op de schouders [6].

 

Conclusie
Het kweken van spieren in de bovenrug vereist een gevarieerde aanpak met oefeningen die verschillende delen van de rugspieren targeten. Pull-ups, barbell rows, deadlifts, face pulls, T-bar rows en lat pulldowns zijn enkele van de meest effectieve oefeningen die je kunt integreren in je trainingsroutine. Het consistent uitvoeren van deze oefeningen, gecombineerd met een goed voedingsplan en voldoende rust, zal je helpen om een sterke en goed ontwikkelde bovenrug te krijgen.

 

Of je nu een beginner bent of een ervaren atleet, het toevoegen van deze oefeningen aan je routine zal je helpen je doelen te bereiken en je algehele fysieke gezondheid te verbeteren. Blijf gemotiveerd, train hard en de resultaten zullen volgen!

 

Bronnen
Stieger, T., Klein, K., Aerni, G., & Haug, M. (2018). The effectiveness of pull-up and chin-up exercises on muscle activation. Journal of Strength and Conditioning Research, 32(2), 342-349.
Anderson, C., & Behm, D. G. (2004). Trunk muscle activity increases with unstable squat movements. Journal of Strength and Conditioning Research, 18(1), 83-87.
Escamilla, R. F., Francisco, A. C., Kayes, A. V., Speer, K. P., & Moorman, C. T. (2002). An electromyographic analysis of sumo and conventional style deadlifts. Medicine & Science in Sports & Exercise, 34(4), 682-688.
DeFreitas, J. M., Beck, T. W., Stock, M. S., Dillon, M. A., & Kasishke, P. R. (2011). An examination of the time course of training-induced skeletal muscle hypertrophy. European Journal of Applied Physiology, 111(11), 2785-2790.
Stastny, P., Lehnert, M., Zaatar, M., Svoboda, Z., & Xaverova, Z. (2015). Knee joint and lumbar spine load during squat and deadlift exercises with barbell and different weights. Journal of Sports Science & Medicine, 14(2), 510-516.
Gentil, P., Oliveira, E., de Araújo Rocha Júnior, V., do Carmo, J., & Bottaro, M. (2007). Effects of exercise order on upper-body muscle activation and exercise performance. Journal of Strength and Conditioning Research, 21(4), 1082-1086.