De basisprincipes van CrossFit: 
CrossFit, een sport die snel populairder aan het worden is. Het is een complete fitness filosofie die zich richt op variatie, intensiteit en het ontwikkelen van algemene fysieke vaardigheden. Als je een nieuwkomer bent in de wereld van CrossFit, dan kan het in eerste instantie overweldigend lijken vanwege de filmpjes op youtube die je kan vinden of via social media. Dit zijn echter niet de mensen tijdens een les, dit zijn vaak de wereldkampioenen. Dit zijn de beste van de beste, de Messi en Ronaldo van het voetbal.
In deze blog zullen we de basisprincipes van CrossFit uitleggen met veel voorkomende bewegingen om je op weg te helpen.


Wat is CrossFit?
CrossFit is een functionele trainingsmethode die elementen van gewichtheffen, gymnastiek, duursport en andere functionele bewegingen combineert in intensieve trainingen. Het doel is om algemene fitheid en capaciteit te ontwikkelen, wat betekent dat Crossfiters in staat zijn om een breed scala aan fysieke taken uit te voeren. CrossFit richt zich op tien algemene fysieke vaardigheden:
1. Uithoudingsvermogen
2. Kracht
3. Flexibiliteit
4. Snelheid
5. Coördinatie
6. Wendbaarheid
7. Evenwicht
8. Nauwkeurigheid
9. Power
10.Cardiovasculair uithoudingsvermogen


Enkele basisprincipes 
1. WOD (Workout of the Day)
De meeste CrossFit-trainingen bestaan uit een "WOD" of Workout of the Day. Deze dagelijkse trainingen variëren en omvatten een reeks oefeningen en bewegingen met een specifieke set herhalingen en rondes.


2. Box
Een CrossFit-trainingsfaciliteit wordt meestal aangeduid als een "box." Dit kan een informele, community-georiënteerde omgeving zijn waar atleten samen trainen.


3. AMRAP (As Many Rounds As Possible)
Een type WOD waarbij je gedurende een bepaalde tijdsperiode zoveel mogelijk rondes van een specifieke set oefeningen probeert te voltooien.


4. EMOM (Every Minute On the Minute)
Bij een EMOM-WOD voer je een reeks oefeningen uit en probeer je deze binnen een minuut te voltooien. Eventuele overgebleven tijd in de minuut kan je rusttijd zijn voordat je aan de volgende minuut begint.


5. RX
Dit betekent dat je een WOD hebt voltooid zoals voorgeschreven, zonder wijzigingen of aanpassingen in de oefeningen, gewichten of herhalingen.


Enkele veel voorkomende CrossFit-bewegingen
a. Squat
De squat is een fundamentele beweging waarbij je met een rechte rug naar beneden buigt en weer omhoog komt, vaak met gewichten zoals barbells of kettlebells. Er zijn verschillende soorten squats, waaronder de air squat (zonder gewicht) en de front squat (met de barbell aan de voorkant van je schouders).


b. Deadlift
Een deadlift is een beweging waarbij je een gewicht van de grond optilt door te buigen in je heupen en knieën en dan weer omhoog te komen. Het is een van de meest functionele bewegingen die je in het dagelijks leven kunt tegenkomen.


c. Clean and jerk
Dit is een olympische gewichthef beweging waarbij je een barbell van de grond tilt, deze opvangt op je schouders en vervolgens boven je hoofd drukt. Het vereist techniek, kracht en coördinatie.


d. Snatch
De snatch is een andere olympische gewichthefbeweging waarbij je de barbell van de grond tilt en boven je hoofd brengt in één vloeiende beweging. Het is een van de meest technische bewegingen in CrossFit.


e. Burpee
Een burpee is een full-body oefening waarbij je vanuit een staande positie naar de grond gaat, een push-up doet, weer omhoog springt en herhaalt. Het is een intense oefening die zowel kracht als cardiovasculaire conditie vereist.


f. Kipping pull-up
Een kipping pull-up is een gymnastiek beweging waarbij je met behulp van momentum van je heupen en benen jezelf omhoog trekt aan een pull-up bar. Het vereist coördinatie en kracht in de kernspieren.


g. Wallball shot
Bij een wall ball shot gooi je een zware bal tegen een muur en vang je hem weer op terwijl je in een squatpositie staat. Het verbetert kracht en coördinatie.


h. Double under
Een double under is een oefening waarbij je een springtouw laat draaien onder je voeten, en het touw gaat twee keer onder je voeten door voordat je springt. Het vergt timing en uithoudingsvermogen.


Conclusie
CrossFit biedt een uitdagende manier om je lichaam te trainen en je fysieke grenzen te verleggen. Het is belangrijk om de basisprincipes te begrijpen om optimaal van deze training te kunnen profiteren. Begin langzaam, werk aan je techniek en bouw geleidelijk de intensiteit op. Welkom in de wereld van CrossFit, waar de enige persoon met wie je echt moet concurreren, jezelf is. 
WIl jij meer leren over CrossFit en kijken of het wat voor jou is? Boek je gratis intake dan hier.