Waarom werken Keto, Intermittent Fasting en Macro's bijhouden?

 

Populaire diëten en hun resultaten

Dus, je hebt een vriend die afviel met het keto-dieet en zweert dat dit de oplossing voor jouw problemen is. Het enige wat je hoeft te doen is voor elke maaltijd precies één plakje boter eten en je lichaam zal EIND-elijk leren vet te verbranden.

 

Een andere vriend eet maar twee uur per drie dagen en kan niet geloven hoeveel gewicht hij verloren heeft! Vasten werkt echt! Het is een wonder! Gewoon supplementen nemen met amfetaminen en sigaretten om die vervelende hongergevoelens te onderdrukken en je zult het fantastisch doen!

 

Een derde vriend is helemaal gek op IIFYM (If It Fits Your Macros). Zolang je je voeding en macro's bijhoudt, zit je goed, bro. Volg je macrodoelen en het vet zal verdwijnen. Het ontbrekende puzzelstukje van het leven is gevonden.

 

Maar serieus, waarom werken deze methoden voor het grote publiek? Waarom zijn er zoveel diëten die resultaten garanderen en waarom hebben zoveel van je vrienden succes geboekt met verschillende methodes? Welke werkt echt?

 

Het antwoord is: ze werken allemaal. Hier is waarom: insuline.


Ik zal het simpel houden. Als je echt wilt begrijpen hoe je lichaam vet verbrandt lees dan verder.

 

Het belang van insuline bij vetverbranding

Hoe beïnvloeden de genoemde voedingsprogramma's insuline, en hoe leidt dat tot vetverlies?


Wanneer insuline in je bloed aanwezig is, is het onmogelijk voor je lichaam om vet uit je vetreserves te halen voor energie. Insuline reguleert de vetstofwisseling. Als je vet wilt verbranden, moet je het insulineniveau verlagen.


Waarom produceert je lichaam insuline? Om je bloedsuikerspiegel te reguleren.


Waarom stijgt je bloedsuiker? Door de inname van koolhydraten.


Wanneer werd de voedselpiramide populair? Je weet wel, die je op school zag, met de basis van granen, rijst, ontbijtgranen en pasta? Nou, die kwam in 1974 op en werd in 1992 in de VS geïntroduceerd.


Wanneer zagen we een dramatische toename in hartziekten, type 2 diabetes en obesitas? Van 1990 tot 2000 zagen we de grootste stijgingen in chronische ziekten, kinderdiabetes/obesitas en obesitas bij zowel mannen als vrouwen in de VS.


Correlatie of oorzaak? Jij beslist.


Dus, laten we teruggaan naar de oorspronkelijke vraag. Waarom werken deze dieettrends?

 

Keto

Keto: Het doel van het ketogeen dieet is om je koolhydraatinname te verminderen tot minder dan 30 gram per dag en die calorieën te vervangen door eiwitten en vetten. Wat gebeurt er wanneer je minder koolhydraten eet? Je bloedsuikerspiegel daalt. En wanneer je bloedsuikerspiegel daalt, heeft je lichaam minder insuline nodig om die bloedsuiker te reguleren.

 

Intermittent fasting


Intermittent fasting: De meest voorkomende methode is 16 uur vasten (geen voedsel of calorierijke dranken) en een eetvenster van 8 uur. De meeste mensen beginnen hun vasten om 20:00 uur na het avondeten, slapen, slaan het ontbijt over en beginnen te eten om 12:00 uur. Gedurende deze 16 uur vermijden ze koolhydraten, zoals brood, rijst, ontbijtgranen, pasta of suiker in dranken. Dit leidt tot een betere bloedsuiker- en insulinebeheersing, waardoor het lichaam vet begint te gebruiken voor energie.

 

Macro's bijhouden


Macro's bijhouden: Populair gemaakt door apps zoals MyFitnessPal, leert deze methode mensen om hun macro-inname (eiwitten, koolhydraten en vetten) te balanceren. Door deze bewuste focus op voeding verminderen de meeste mensen hun koolhydraatinname van 65-80% naar 20-30%, terwijl ze meer eiwitten en vetten toevoegen. Dit zorgt voor een verlaging van het insulineniveau, waardoor het lichaam vet kan verbranden.


Daar heb je het. Hopelijk geeft dit wat inzicht in deze dieettrends. Calorieën blijven belangrijk, en velen zullen beweren dat niets hiervan telt zolang je calorie-inname onder controle is. Maar laat je niet misleiden door te denken dat thermodynamica de enige factor is bij vetverlies. Als het zo simpel was, zou iedereen 500 calorieën per dag minder eten en een halve kilo per week verliezen, totdat ze op nul kilo uitkomen.


Ja, dat is een waterdicht argument.


De kern is dat er zelden één allesomvattende oplossing is voor gewichtsverlies. Er zijn veel paden naar het doel; het hangt er alleen van af welk pad je kiest en welk je kunt volhouden. Maar elk pad zal minder suiker en meer groenten bevatten als je gezondheid en fitness nastreeft. Dat kan ik je beloven.


P.S. Je hoeft je gewichtsverliesreis niet met sporten te beginnen. Maar het is wel leuker als je dat doet.

 

hier jouw gratis consult Tarieven