HELP - Ik kom niet van het toilet af!

Verlies van zelfstandigheid bij ouderen

Waarom komen ouderen vaak in een verzorgingstehuis terecht? Het zit eigenlijk al in de naam: het gaat erom dat ze niet meer zelfstandig van het toilet kunnen opstaan. Het klinkt misschien bot, maar het is een heel reëel probleem.

In bredere zin is de reden dat ouderen naar verzorgingshuizen gaan het verlies van zelfstandigheid. Naarmate mensen ouder worden, worden simpele bewegingen steeds moeilijker. Na hun pensioen worden mensen vaak minder actief en hebben ze minder redenen om het huis uit te gaan. Dus zitten ze veel, en hierdoor verzwakken hun spieren.

 

Beweging is de Sleutel tot Onafhankelijkheid

Daarom is het zo belangrijk om actief te blijven naarmate we ouder worden. We moeten een oefenroutine vinden of behouden om onze onafhankelijkheid zo lang mogelijk te behouden — niet alleen voor onszelf, maar ook zodat onze kinderen niet voor ons hoeven te zorgen (of iemand anders ervoor moeten betalen).

De bewegingsbehoeften van ouderen verschillen in intensiteit, niet in soort. Wat is opstaan van het toilet? Een air squat. Wat gebeurt er als iemand valt en weer opstaat? Een burpee. Hoe worden boodschappen uit de auto gehaald? Met een farmers carry.

Oudere sporters breken misschien geen gymrecords, maar ze kunnen zeker aangepaste versies doen van alles wat de rest van de groep doet — en een goede coach weet hoe hij hen kan begeleiden. De intensiteit is relatief voor elke sporter in de sportschool, terwijl het bewegingsdoel hetzelfde blijft.

 

Het Belang van Krachttraining voor Ouderen

Krachttraining is ook cruciaal voor ouderen omdat het helpt osteoporose (broze botten) te voorkomen en te keren. Zelfs kleine valpartijen kunnen vaak leiden tot botbreuken bij mannen en vrouwen met een lage botdichtheid. Het tillen van zware objecten verhoogt de botdichtheid en vermindert het risico op blessures.

Groepstrainingen zijn misschien niet voor alle ouderen geschikt. Bij CrossFit Capelle aan den IJssel hebben we verschillende sporters van boven de 50, en zij doen het uitstekend in de groepslessen. Anderen kiezen ervoor om met privélessen te beginnen. Het belangrijkste is dat ze actief worden of blijven.

Ik ben geen topsporter. Ik ga geen wedstrijden winnen en geen records breken. Daar maak ik vaak grapjes over, maar dat is niet waarom ik train. Ik train elke dag om uit het verpleeghuis te blijven — en om nooit vast te zitten op het toilet.

 

Plan hier jouw gratis consult Tarieven