Hoe kun je gelukkig zijn

 


Ben je gelukkig?


Kun je gelukkig zijn zonder succes? Kun je gelukkig zijn als je je levensdoel nog niet hebt bereikt?

 

De val van het najagen van geluk

Heb je ooit gedacht: "Ik zal gelukkig zijn wanneer ik die promotie krijg; wanneer mijn bankrekening op een bepaald bedrag staat; wanneer ik een groter huis heb; wanneer ik een slanker lichaam heb"? Je bent niet de enige.
Mensen hebben de neiging om geluk na te jagen. We blijven de lat verleggen en missen daardoor het huidige moment, wachtend op dat ultieme doel. Dan, en alleen dan, denken we, zullen we geluk bereiken.

 

Wat geluk niet is

Het is niet onze schuld. We zijn opgevoed met het idee dat als we opgroeien, een goede baan krijgen, een goede partner vinden, een gezin stichten en genoeg geld verdienen, we gelukkig zullen zijn. Maar het bereiken van doelen leidt zelden tot geluk, omdat geluk geen eindbestemming is. Wat is het dan wel? Geluk is bijna onmogelijk te definiëren. Ik kan niet samenvatten wat het is, maar ik kan je wel vertellen wat het niet is.

 

Het verschil tussen geluk en tevredenheid

Het is niet iets dat we kunnen najagen, en het is geen bestemming die we bereiken. Het hangt niet af van geld, spullen, prijzen of erkenning. Het kan niet door anderen of situaties aan je gegeven of van je afgenomen worden. We verwarren tevredenheid vaak met geluk, wat we ook verwarren met vreugdevolle gevoelens.

 

De tijdelijkheid van gevoelens

Gevoelens, zoals we weten, zijn tijdelijk.
Ze komen en gaan. We kunnen op het ene moment vreugde voelen en het volgende moment verdriet of irritatie. Het ontbreken van vreugdevolle gevoelens kan ons het gevoel geven "ongelukkig" te zijn. En dan beginnen we alles in twijfel te trekken. Zijn we gelukkig? Zo niet, waar ging het mis? Maar als we even pauzeren en reflecteren (in plaats van te reageren op dat gevoel), zouden we kunnen zien dat we eigenlijk tevreden zijn met het leven. Wat er op dat moment gebeurt, is een negatief gevoel, en dat zal voorbijgaan. Allemaal erg verwarrend en cirkelvormig, toch? Ik WEET het!

 

 

De sleutel tot geluk: bewuste keuzes


Dit heeft me ertoe gebracht te proberen te begrijpen wat leidt tot geluk.
Het nastreven van geluk is niet eenvoudig. Het is soms ronduit verwarrend. In mijn werk als arts heb ik het voorrecht om te horen over de worstelingen die mensen ervaren en hoe ze terugveren (of niet). Hoe ze boven zichzelf uitstijgen of dieper zinken. Hoe ze hun hoofd omhoog houden of het laten hangen en verder wegzinken. Het doet me afvragen: Hoe kunnen sommige mensen zo ongelukkig lijken terwijl ze alles lijken te hebben? En waarom lijken anderen, die heel weinig hebben en zelfs te maken hebben met stress zoals gezondheidsproblemen en trauma’s, toch tevreden te zijn?

 

Geluk is een keuze


Boeken zoals "10% Happier" van Dan Harris en "The Happiness Advantage" van Shawn Achor bieden inzichten in hoe ultieme tevredenheid in het leven bereikt kan worden, ongeacht de omstandigheden. Uit deze boeken blijkt dat geluk een bewuste keuze is, een keuze die herhaaldelijk moet worden gemaakt.

 

De rol van positieve mindset en veerkracht


Het maken van de keuze om gelukkig te zijn, vergt oefening. Het vergt het vermogen om steeds weer terug te keren naar een bepaalde denkwijze. In moeilijke situaties voelt het misschien natuurlijker om in negativiteit te vervallen en de rol van slachtoffer te spelen. Daarom moet het zoeken naar de zonnige kant een constante oefening zijn; een missie.

 

Succes door geluk: het derde pad


In "The Happiness Advantage" legt Achor uit waarom een positieve groeimindset de sleutel is tot een beter gevoel en biedt hij zeven principes voor succes in werk en leven. Gelukkigere mensen bereiken meer!
Een van deze principes beantwoordt een veelgestelde vraag: "Hoe kan ik gelukkig zijn in het licht van tegenspoed?" Nog erger: "Hoe kan ik gelukkig zijn als ik faal?" Achor bedacht de term "failing up" om een ontvankelijke en optimistische benadering van falen te beschrijven.

 

Omgaan met falen: het derde pad


Hij suggereert niet dat je moet vieren wanneer je faalt. Dat zou vreemd zijn. Het punt is om falen te accepteren, zodat we omhoog kunnen gaan (niet naar beneden) ondanks tegenspoed. Achor schrijft: "Op elke mentale kaart na een crisis of tegenslag zijn er drie paden. Een dat blijft rondcirkelen waar je momenteel bent (d.w.z. het negatieve evenement veroorzaakt geen verandering; je eindigt waar je begon).
"Een ander pad leidt je naar verdere negatieve gevolgen (d.w.z. je bent er veel slechter aan toe na het negatieve evenement; dit pad is waarom we bang zijn voor conflicten en uitdagingen). "En één, dat ik het Derde Pad noem, dat ons leidt van falen of tegenslag naar een plek waar we zelfs sterker en capabeler zijn dan voor de val."

 

Falen als kans van groei


Door het derde pad te kiezen, kijken we naar wat er is gebeurd en denken we na over hoe de volgende stap of serie stappen ons zou kunnen helpen groeien. Welke volgende stap zou kunnen leiden tot het verbeteren van de situatie, zodat we er sterker uitkomen dan voorheen?

 

Praktijkvoorbeeld: leren van falen


Denk aan het zakken voor een belangrijk examen.
Studenten met een optimistische kijk spelen niet de slachtofferrol; ze liggen niet te mokken of de schuld te geven aan het examen of de docent. Ze beoordelen accuraat dat het resultaat niet was zoals ze hadden gehoopt en zien mogelijkheden om te verbeteren.
Ze zullen alle colleges gaan bijwonen en betere aantekeningen maken. Ze zullen meer tijd besteden aan studeren en minder aan sociale media. Hoogstwaarschijnlijk zullen ze uitblinken in het volgende examen. Misschien ontdekken ze zelfs een passie voor het onderwerp en worden ze uiteindelijk professor.

 

Omgaan met moeilijkheden: een realistisch perspectief

Maar dat zou nooit zijn gebeurd als de student niet eerst had gefaald.
We weten allemaal dat er geen tekort is aan moeilijkheden. De soepele, frictieloze rit waar we van dromen, bestaat alleen in het land van eenhoorns. En ik denk niet dat je het anders zou willen. Je zou uiteindelijk niet uitgedaagd worden, verveeld en ongelukkig zijn.
Dus de volgende keer dat tegenslag toeslaat, kijk hoe je het anders zou kunnen beoordelen. Is er een verborgen kans? Hoe kan er iets positiefs uit voortkomen? Hoe kun je jezelf of anderen helpen met de informatie die is verkregen uit deze moeilijke situatie?

 

Meer inzicht

Wil je meer leren? Voeg "The Happiness Advantage" en "10% Happier" toe aan je lees- (of luister)lijst. Het veranderen van je benadering van de obstakels in het leven kan veranderen hoe je je van dag tot dag voelt. Houd je kracht vast en kies herhaaldelijk om de lichtpuntjes door de duisternis heen te zien. Leer van je mislukkingen. Bouw veerkracht en tolerantie op voor de moeilijke dingen.

 


Nog beter: Zie falen als een kans om te groeien. De volgende keer dat je faalt, faal dan omhoog!